Tips för tillredning av lamm- och fårkött

Inhemskt lamm- och fårkött erbjuder många möjligheter till olika typer av matlagning.

Inhemskt lamm- och fårkött ger många möjligheter till olika typer av matlagning. Det passar utmärkt till både vardag och fest. Du kan tillreda det genom att grilla, steka, tillreda i ugn eller långkok i gryta.

Lammkött är speciellt mört och gott. Näringsmässigt är det väldigt proteinrikt och låg fetthalt. Lammkött är ljusare och till smaken mildare än fårkött. Örter passar väldigt bra för kryddning eller så kan du krydda med endast salt och peppar.

Genom att välja inhemskt lamm- och fårkött stöder du den lokala livsmedelsproduktionen och jordbruket. Genom att pröva olika tillagningssätt får du njuta av gott och mångsidigt kött.

Här har vi valt ut recept och länkar till läckra lamm- och fårköttsrecept. Du kan också ersätta nötkött med lamm- och fårkött för att skapa nya smakupplevelser.

Recept

Lampurin Keittiössä – Lammasreseptejä Lampureilta (lampurinkeittiossa.com)

Tamminen

Reseptit | K-Ruoka

Karitsasta herkkuja arkeen ja juhlaan (utu.fi)

Kocken Raymond Wesanders lammburgare

  • 1 paket lammfärs (Tamminen eko lamm 300 g)
  • ¾ dl ströbröd
  • 1 burk gräddfil (200 g)
  •  1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • Örtblandning från medelhavet enligt smak (2 tesked)
  • ¾ tesked salt
  • ¾ tesked svartpeppar

Dessutom behövs

  • smör till stekning
  • hamburgerbröd
  •  majonnäs
  • sallad
  • tomat

Instruktioner

  1. Blanda ströbröd och gräddfil i en skål.
  2. Hacka löken, pressa samt finhacka vitlöken.
  3. Blanda alla ingredienser till färsblandningen i en stor skål. Du kan förbereda smeten kvällen innan om du vill.
  4. Stek biffarna i smör samt hamburgerbröden
  5. Lägg upp portionen på en tallrik