Börknäs gård

Rakkaasta harrastuksesta ammatti

Börknäs gård on vuonna 2016 perustettu luomulammastila. Tilan isäntä Edvard Krooks aloitti tilan viljelyn vuonna 2010 ja varsinainen omistus siirtyi hänelle 2020/2021 vuoden vaihteessa. 

Ensimmäiset lampaat tilalle tulivat vuonna 2014, silloin kyseessä oli enemmänkin harrastus. Valtakunnalliset lammaspäivät Kalajoella vuonna 2016 innosti miettimään tilan tulevaisuuden uudestaan. Vuonna 2022 valmistunut uusi lampola on mahdollistanut lampaiden määrän lisäämisen. Tällä hetkellä tilalla on noin 150 uuhta.

Edvard työskentelee myös tilan ulkopuolella kouluttajana ja päivittäisessä työssä mukana on myös poika Jacob Krooks. Tarvittaessa apua antaa tilan vanha isäntä ja muut perheen jäsenet. 

Kasvaminen maatilalla ja maatilan työt ovat aina olleet osa tilan isännän elämää. Haave elämästä “luonnon kanssa” pelkän konttorityön sijaan on tullut mahdolliseksi lampaiden myötä. 

Kesäisin tilan uuhet laiduntavat perinnebiotoopeilla. Tavoitteena on lisätä perinnebiotooppien määrää, jotta voisimme tuottaa asiakkaille luonnonlaidunlihaa. Tilalla kannustetaan ihmisiä kuluttamaan vastuullisesti ja syömään laadukasta lihaa.