Halmelan vuohitila

Vuohenmaitoa kasvavaan kysyntään

Halmelan vuohitilaa pyörittävät Lopella Jonna ja Eero Ukkola. Heidän kuttutilansa on Suomen toiseksi suurin vuohitila. Tällä hetkellä lypsyssä on noin 360 kuttua ja kokonaispääluku vuohelassa on 600 yksilöä. Juustoportti jalostaa tilan tuottamasta maidosta juustoa.

Halmelan tila oli pitkään keskittynyt luomukasvinviljelyyn. Sukupolvenvaihdoksen myötä yrittäjäpariskunta harkitsi alun perin lypsynavetan perustamista lehmille, mutta laskelmien jälkeen he muuttivat suunnitelmiaan. Vuohenmaidon kysyntä oli samaan aikaan Suomessa kasvussa ja he päättivät kokeilla elämää vuohien kanssa. 

Vuonna 2019 he aloittivat noin sadalla kutulla lypsämisen ja tänä päivänä lypsyllä käy noin 360 kuttua. Tilalle on hankittu vuohille tarkoitettu karusellilypsyasema ja tilan eläinten ruokinta sekä kuivitus hoidetaan apevaunulla. Appeeseen  sekoitetaan säilörehua, viljaa, hernettä sekä kivennäisiä. Lisäksi vettä ja suolakiveä on aina saatavilla. 

Halmelan tilalla tuotetaan vuohenmaidon lisäksi myös vuohenlihaa. Tila on ollut aktiivisesti kehittämässä Lammasosuuskunnan kanssa kilinlihamarkkinoita.