Sjögårds lamm

Sjögårds lamm lammastilalliset

Luonnonmonimuotoisuuden ja biodiversiteetin suojelua/Tavoitteena 100% omavaraisuus

Sjögårds Lammin tilaa viljelevät Kaj ja Gun-Sofi, jo yhdeksännessä sukupolvessa. Aiemmin tilalla viljeltiin vain viljaa ja pieni katras lampaita saapui tilalle vuonna 2011 hoitamaan ennallistettavia luonnonlaitumia. Tilalla oli 50-luvulla pidetty lehmiä ja lampaat tulivat pitämään auki vanhaa lehmien laiduntamaa peltoa. 

Luomutuotantoon tila siirtyi vuonna 2017 samalla kun tila laajensi toimintaa. Tällä hetkellä tilalla on 130 uuhta. Tilalla tavoitteena on tuottaa kaikki rehut itse ja päästä näin kokonaan omavaraisiksi. 

Sjögårdin tilan kaikki lampaat laiduntavat, uuhet luonnonlaitumilla ja karitsat viljellyillä nurmipelloilla. Tilalla panostetaankin erityisesti luonnonmonimuotoisuuden ja biodiversiteetin suojeluun. Osa tätä työtä on suomenlampaan jalostus.

Tilalla tuotetaan lammastuotteita yhdellä maatiaisrodullamme ja tämä toimii samalla myös elävänä geenipankkina. Maatiaisrodut ovat sopeutuneet alueen ympäristöön ja ovat monista eläinlajeista uhanalaistuneet tai jopa hävinneet kokonaan tehotuotannon siirtyessä pidemmälle jalostettuihin hybrideihin ja tuontirotuihin.